Frankrike → Alsace
Domaine Bohn
Domaine Bohn ligger i den lilla byn Reichsfeld längs sluttningarna av bergskedjan Vogeserna i Alsace, knappt 5 mil från Strasbourg. Det har odlats vin i byn i över 1000 år.
Domaine Bohn producerar Ekologiska och Biodynamiska viner, både traditionellt framställda enligt lokal sed, men även en hel del naturviner av otroligt hög kvalitet.
En dag i München, gick Fredrik in på en vinbutik och bad om rekommendationer till en bra tysk riesling. De sa då att ”du borde prova den här, den är en av de bästa vi har, men den är Fransk.”
Nyfikenhet uppstod och nu har vi varit och hälsat på Arthur Bohn och hans pappa ett par gånger. Vinbutiken i München hade helt rätt – vinerna är otroliga.
”Om vinets geni manifesteras i vinstockens förmåga att uttrycka mineraliteten och aromen av druvor och terroir, då är det vinmakaren som lägger sin själ i vinet, vilket återspeglas i atmosfären och harmonin.”
– Domaine Bohn
Domaine Bohn
Domaine Bohn ligger i den lilla byn Reichsfeld längs sluttningarna av bergskedjan Vogeserna i Alsace, knappt 5 mil från Strasbourg. Det har odlats vin i byn i över 1000 år.
Domaine Bohn producerar Ekologiska och Biodynamiska viner, både traditionellt framställda enligt lokal sed, men även en hel del naturviner av otroligt hög kvalitet.
En dag i München, gick Fredrik in på en vinbutik och bad om rekommendationer till en bra tysk riesling. De sa då att ”du borde prova den här, den är en av de bästa vi har, men den är Fransk.”
Nyfikenhet uppstod och nu har vi varit och hälsat på Arthur Bohn och hans pappa ett par gånger. Vinbutiken i München hade helt rätt – vinerna är otroliga.
Domaine Bohn
Domaine Bohn ligger i den lilla byn Reichsfeld längs sluttningarna av bergskedjan Vogeserna i Alsace, knappt 5 mil från Strasbourg. Det har odlats vin i byn i över 1000 år.
Domaine Bohn producerar Ekologiska och Biodynamiska viner, både traditionellt framställda enligt lokal sed, men även en hel del naturviner av otroligt hög kvalitet.
En dag i München, gick Fredrik in på en vinbutik och bad om rekommendationer till en bra tysk riesling. De sa då att ”du borde prova den här, den är en av de bästa vi har, men den är Fransk.”
Nyfikenhet uppstod och nu har vi varit och hälsat på Arthur Bohn och hans pappa ett par gånger. Vinbutiken i München hade helt rätt – vinerna är otroliga.
Frankrike → Alsace
Domaine Bohn, Gewurztraminer, 2017
100% Gewurtztraminer som har jäst med naturlig jäst i stora ”Foudres” (enorma ekfat) i ungefär en månad. Efter malolaktisk konvertering har vinet lagrats i samma stora fat på sin jästfällning i 11 månader.
Doft av passionsfrukt, litchi, papaya, ananas, ros, bakningskryddor och nougat. Smaken är josig och frisk med inslag av tropiska frukter, kryddor och lång eftersmak.
Vinet passar bra till kryddiga rätter, asiatiska rätter, ostbrickor
Servera kallt (10-12°C) direkt ur flaskan.
〉 Tillgängligt för HoReCa nu – hojta till så kommer vi med vin:
Frankrike → Alsace
Domaine Bohn, Pinot Noir, Les Roches Rouges, 2018
100% Pinot Noir, ekologiskt och biodynamiskt odlat i Reichsfeld på 400 meters höjd.
18 dagars maceration med pumpover, inga punch downs innan jäsning med naturlig jäst. Lagring 14 månader på barrique (225 liters ekfat) innan buteljering utan filtrering.
Doft av röda vinbär och hibiscus. Smaken levererar en komplex struktur med eleganta ekfatstoner som backar upp den aningen kryddiga röda frukten med lite gröna örtigheter som agerar bakgrundskör.
Severa svalt vid 16-18°C och låt vinet få lite luft först.
〉 Tillgängligt för HoReCa nu – hojta till så kommer vi med vin:
Frankrike → Alsace
Domaine Bohn, Riesling, Lieu-dit Schieferberg, “Chapelle Oberhagel”, 2021
100% Riesling. En naturlig ofiltrerad cuvée gjord på rieslingdruvor skördade från 75 år gamla vinstockar. En ekologiskt certifierad vingård i söderläge i hjärtat av Schieferberg på skiffer unik för Alsace.
Doft av persika, aprikos, citrusfrukter, vita blommor och mineraler. Smaken är fräsch och krispig, med inslag av stenfrukt och citrusfrukter, ljus mineralitet och en lång eftersmak med en viss sälta.
Servera kallt, gärna i en karaff eftersom vinet visar sitt fulla potential med lite luft.
〉 Tillgängligt för HoReCa nu – hojta till så kommer vi med vin:
Frankrike → Alsace
Domaine Bohn, Riesling, Muenchberg Grand Cru, 2020/21
100% Riesling från Grand Cru läget Muenchberg från vinstockar med en snittålder på ca. 70 år. Jordmånen är vulkanisk sand med extremt lågt pH värde, vilket gör att rankorna får kämpa och resultatet blir en förhållandevis liten druva med tjocka skal, hög koncentration och komplexitet.
Efter pressning jäses vinet med naturlig jäst i foudres (enorma ekfat), som det sedan får ligga i på sin jästfällning i ett år. Buteljering utan filtrering eller tillsatta sulfiter.
Det här är ett ’grand vin de terroir’, ett vin med stor komplexitet och tydlig mineralitet. Ett vin som kommer att utveckla komplexa aromer över åren om det får lagras. Kan drickas direkt eller lagras i många år.
〉 Tillgängligt för HoReCa nu – hojta till så kommer vi med vin:
Frankrike → Alsace
Domaine Bohn, L’Orange Gaulois, 2021
Ett orangevin på 84% Gewürztraminer och 16% Riesling. Gewürztraminern växer i finkornig silt-jord medan Rieslingen växer i vulkanisk sandig jord. Rankrnas snittålder är ca. 50 år.
Gewürztraminern macereras med sina skal i tre veckor där 80% är hela klasar och 20% är avstjälkade. Efter press, adderas Rieslingmusten. Jäsning med naturlig jäst och utan tilsatta sulfiter. Sedan lagrad på gamla ekfat i nio månader.
Gewürztraminern är aromatisk med toner av apelsinskal och stenfrukt. Rieslingen bidrar med syra och friskhet. Elegant från början till slut.
Serverar du vinet kylskåpskallt så får du ett vin med mer Rieslingkaraktär, friskt och fräscht, medan om du låter det komma upp i temperatur en aning så märker du mer av aromatiken från Gewürztraminern.
〉 Tillgängligt för HoReCa nu – hojta till så kommer vi med vin:
Frankrike → Alsace
Domaine Bohn, Cremant d’Alsace Brut
Klassisk Crémant d’Alsace gjord på 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
Druvorna plockas för hand innan de jäses med naturlig jäst. Vinet ligger på sin jästfällning i minst tre år innan degorgering.
Fina små bubblor och aromer av jasmin, grillad mandel och smultron.
Perfekt som en aperitif eller till fest. Ett måste till toast skagen!
〉 Tillgängligt för HoReCa nu – hojta till så kommer vi med vin: