Areni

Druvor

Areni

Också känd som Areni Noir. Armeniens äldsta vinskatt. Denna blå druva har odlats för vinproduktion i landet i över 6000 år.

 

DNA-analyser har visat att Areni är en Vitis Vinifera-druva utan föräldrar, som alltså inte har korsats fram av andra druvsorter.

I sydöstra Armenien ligger provinsen Vayots Dzor som mest troligt är druvans födelseplats. Där hittas också byn Areni som har en extremt lång historia av vinproduktion. Grottan som har fått namnet Areni-1 ligger också där. 2011 gjordes utgrävningar i grottan och de fann världens hittills äldsta plats för organiserad vinproduktion daterad till 4100 f.kr.

I de utgrävda amfororna hittades 6100 år gamla druvrester av just druvan Areni. Idag odlas Areni i de flesta områden av Armenien där druvor odlas.

Lokalt odlas de oftast som så kallade ”bush vines”, de får alltså växa fritt, utan mänsklig påverkan och det går att hitta rankor som är 100-150 år gamla.

Vinlusen (Phylloxera) nådde aldrig Armenien, så alla rankor växer på sina egna rötter och är inte ympade.

Druvan klarar relativt stora temperaturändringar och börjar producera druvor ca. 160 dagar efter knoppning. Areni har ett tåligt skal, som gör att druvan är benägen att hålla under en lång mognadsprocess (veraison) i växlande väderförhållanden.

Druvan används för tillverkning av allt från mousserande vita viner (Blanc de Noir) och roséviner till kraftigare röda viner med bra lagringspotential.

Areni karta

Plats

Areni odlas främst i västra Vayots Dzor i östra Armenien vid sluttningarna längs floden Aerpa på 1000-1700 meters höjd.

Färg

Viner gjorda på Areni är ofta medelintensiva och rubinröda.

Doft

Viner gjorda på Areni visar ofta upp dofter av röda bär såsom körsbär, granatäpple, jordgubb och hallon, men ofta hittas även toner av mörkare bär som blåbär och björnbär, svart te, och svartpeppar.

Om vinet lagras på ekfat så utvecklar den dofter av kaffe, choklad, läder, vanilj, kola med en aning rök och kokos i eftersmaken.

Har vinet jäst eller lagrats i traditionella amforor (Karas) så kan man hitta kryddiga dofter av nejlika och muskot.

Smak

Medelfylligt till fylligt. Elegant och friskt. Pigga medelkraftiga tanniner och ofta ett långt och komplext avslut.

Servering

Vinerna bör serveras lite svalt (16-18° C) och passar bra till ljust kött och lamm-rätter, grillad fågel, revbensspjäll, köttgrytor, hårda ostar och stekt svamp.

Lagring

Viner gjorda på Areni utvecklas till sin fördel med 2-3 års lagring.

Högkvalitativa viner som har lagrats på ekfat får gärna ligga lite till.