Kakhet

Druvor

Kakhet

Kakhet, som betyder “hängande druva,” har sitt ursprung i Urmia, ett forna Armeniskt rike där druvorna traditionellt hängdes upp för att torka under vintern.

Druvan Kakhet kan även kallas ”Milagh”.

 

Kakhet är en lokal Armenisk druva som har odlats i landet sedan 500-talet när den odlades främst i området runt staden Dvin, en av de forna huvudstäderna.

De många soltimmarna i Armenien och den sena mognaden bidrar till hög sötma i druvorna. En sötma som balanseras upp av en naturligt hög syra.

Kakhet används ofta i blends då den bidrar med struktur, aromkomplexitet och syra.

Kakhet används också för att göra ett fortifierat vin i stil med Port.

Trots namnets likhet med det Georgiska området ”Kakheti” så har de ingenting med varandra att göra.

Kakhet karta

Plats

Kakhet odlas främst i Ararat-dalen och på bergssluttningarna i provinsen Aragatsotn.

Färg

Kakhet har ett tjockt, mörklila, nästan svart skal som ofta döljer sig under en vaxig yta.

Ger ett vin som ofta är intensivt rubinröd.

Doft

Viner gjorda på Kakhet har medelintensiv doft av mogna plommon, björnbär, svarta vinbär, fikon, blommighet och kryddighet.

Har vinet lagrats på ekfat så utvecklar den gärna aromer av choklad.

Smak

Fylligt, kraftigt med kraftiga tanniner och hög sötma och syra. Ofta djupt och komplext.

Servering

Vinerna passar bra till kötträtter och ost.