Haghtanak

Druvor

Haghtanak

Haghtanak (betyder ”Seger” på Armeniska) är framtagen under 1900-talets Sovjet era genom att korsa några arter av lokala, Armeniska druvor med den Georgiska druvan Saperavi.

 

Druvan mognar så sent som i mitten av oktober och innehåller en större mängd druvsocker än snittet. Druvorna har en klar blå färg och fruktköttet är rödfärgat. Haghtanak används ofta i blends (ofta med druvan Kakhet), men också för att tillverka högkvalitativa viner med bara Haghtanak som mår bra av att lagras några år. Det går även att göra bra halvtorra röda viner och fortifierat vin.

Haghtanak karta

Plats

Haghtanak odlas i västra delen av Armenien; Ararat-dalen och i provinsen Aragatsotn på ca. 1000 meters höjd över havet.

Färg

Medelintensiv till intensiv, djupt rubinröd färg som drar mot tegelröd.

Doft

Viner gjorda på Haghtanak har medelintensiv doft av främst mörk frukt såsom bigarråer, björnbär, svarta vinbär, katrinplommon, och örter.

Har vinet lagrats på ekfat så utvecklar den gärna aromer av kryddor, rostat bröd, kaffe, vanilj, och en len rökighet i slutet.

Smak

Fylligt, kraftigt och lent vin med medel-syra, medel till kraftiga tanniner och ett långt avslut.

Servering

Vinerna passar bra till grillat kött, vilt, vildfågel, och ost.

Likheter

Påminner lite om Monastrell (Mourvedre) från Jumilla i Spanien medan andra har nämnt likheter med Cabernet Sauvignon.