Armenien → Armavir
Bambakashat
I en liten by i västra Armenien som heter Bambakashat tillverkar ett glatt gäng av fyra vänner vin på en liten vingård med några få hektar av lokala druvsorter.
Vi träffade en av grundarna på en liten vinbar i huvudstaden Jerevan, och han bjöd in oss att besöka gården. Väl där träffade vi vinmakaren som berättade på Armeniska, lite Ryska och med improviserat teckenspråk att han hade besökt Stockholm en gång 1991.
De gör otroligt klunkiga och härligt fruktiga viner på druvor som odlas bara några meter från den lilla byggnaden där sedan druvorna får jäsa. Allt görs med ett cirkulärt tankesätt. De nyttjar till exempel komposten som blir över från de destillat de även tillverkar och ser till att hålla jorden levande. Ingen kommersiell jäst används, och allt görs för hand.
Nu väntar vi bara på att det första vinet vi introducerar från dem ska lastas på en pall och fraktas till Sverige. Skriv upp er på väntelistan så hör vi av oss så fort det är framme.
Armenien → Armavir
Bambakashat
I en liten by i västra Armenien som heter Bambakashat tillverkar ett glatt gäng av fyra vänner en liten vingård med några få hektar av lokala druvsorter.
Vi träffade en av grundarna på en liten vinbar i huvudstaden Jerevan, och han bjöd in oss att besöka gården. Väl där träffade vi vinmakaren som berättade på Armeniska, lite Ryska och med improviserat teckenspråk att han hade besökt Stockholm en gång 1991.
De gör otroligt klunkiga och härligt fruktiga viner på druvor som odlas bara några meter från den lilla byggnaden där sedan druvorna får jäsa. Allt görs med ett cirkulärt tankesätt. De nyttjar till exempel komposten som blir över från de destillat de även tillverkar och ser till att hålla jorden levande. Ingen kommersiell jäst används, och allt görs för hand.
Nu väntar vi bara på att det första vinet vi introducerar från dem ska lastas på en pall och fraktas till Sverige. Skriv upp er på väntelistan så hör vi av oss så fort det är framme.
Armenien → Armavir
Bambakashat
I en liten by i västra Armenien som heter Bambakashat tillverkar ett glatt gäng av fyra vänner en liten vingård med några få hektar av lokala druvsorter.
Vi träffade en av grundarna på en liten vinbar i huvudstaden Jerevan, och han bjöd in oss att besöka gården. Väl där träffade vi vinmakaren som berättade på Armeniska, lite Ryska och med improviserat teckenspråk att han hade besökt Stockholm en gång 1991.
De gör otroligt klunkiga och härligt fruktiga viner på druvor som odlas bara några meter från den lilla byggnaden där sedan druvorna får jäsa. Allt görs med ett cirkulärt tankesätt. De nyttjar till exempel komposten som blir över från de destillat de även tillverkar och ser till att hålla jorden levande. Ingen kommersiell jäst används, och allt görs för hand.
Nu väntar vi bara på att det första vinet vi introducerar från dem ska lastas på en pall och fraktas till Sverige. Skriv upp er på väntelistan så hör vi av oss så fort det är framme.
Armenien → Armavir
Bambakashat, Karmrahyut, 2022
100% Karmrahyut, en lokal druva med ganska tjockt skal och något så ovanligt som rött fruktkött. Odlat i byn Bambakashat som ligger vid foten av berget Ararat.
Småskalig produktion med fokus på hållbarhet i vingården där allt görs för hand.
Vinet är galet klunkigt och fruktigt. Tänk svartvinbärssaft-versionen av vin. Vi testade detta vin i Armenien till pizza och härrejävlar!
〉 Kommer våren 2024 – vi kan säga till när de är här om du vill: