Karmrahyut

Druvor

Karmrahyut

Karmrahyut är en blå druva och ordet betyder ”röd juice”. (Karmir=Röd + Hyut=Juice)

Det är en av väldigt få blå druvor i världen som har rött fruktkött, och det är också av denna orsak druvan har fått sitt namn.

 

Druvan har tagits fram på 50-talet genom att korsa två andra druvor: Adisi och hybrid №15-7-1. Karmrahyut har i sin tur korsats och skapat två andra druvor: Merdzavan och Nerkarat, som i huvudsak odlas i Tavush-området i provinsen Ararat-dalen.

Karmrahyut används ofta som en druva i olika ”blends”, då främst med Areni och Kakhet i syfte att göra strukturen mer komplex. Druvan mognar sent, vilket också bidrar till den intensiva färgen.

Karmrahyut karta

Plats

Karmrahyut odlas främst i Ararat-dalen, men även i Aragatsotn och Armavir.

Färg

Intensivt röd färg som är ganska instabil och bryts ner fort. Vinet ändrar därför färg snabbare än vanligt om det lagras.

Doft

Viner gjorda på Karmrahyut är ofta aromatiska och pigga med dofter av tranbär, körsbär, plommon, svarta vinbär och en aning av rosor.

Servering

Vinerna passar utmärkt till nötkött serverad med aromatiska såser, tomatbaserade rätter som t.ex pixxa eller bolognese, kryddiga köttgrytor, men passar också utmärkt till lagrad ost.