Kangun

Druvor

Kangun

Kangun är en grön hybriddruva som är framtagen under Sovjet-tiden. Det är en korsning mellan den Georgiska druvan Rkatsiteli (som i sin tur är en korsning av Chardonnay och den Moldaviska druvan Plavay) och lokala Sukholimansky Beliiy-druvor..

 

Kangun betyder ”motståndskraftig” på Armeniska, vilket beskriver dess karaktärsdrag. Den är motståndskraftig mot angrepp av såväl skadedjur som mögel och frost. Skörden är relativt sen på hösten.

Kangun togs fram främst för Brandy-produktion och är därför en av de mest odlade gröna druvsorterna i landet på grund av den långa Brandy-traditionen, men genomgår nu en slags nystart i vinvärlden där den används för att tillverka fantastiska vita torra viner, men också sötare dessertviner.

Kangun karta

Plats

Kangun odlas främst i Ararat-dalen, men även i Aragatsotn och Armavir.

Färg

Druvan har en gröngul färg med bruna inslag.

Doft

Viner gjorda på Kangun är ofta aromatiska med pigga dofter av kvitten (signaturdoften), gröna äpplen, tropiska frukter, vilda blommor och honung.

Sommar i ett glas, friskt och piggt.

Smak

Medelfylligt. Lång, frisk och örtig eftersmak.

Servering

Vinerna passar utmärkt till grillad kyckling, krämig pasta, eller ost.

Dessertviner av Kangun passar bra till fruktsorbet eller fruktpajer.

Likheter

Kangun har beskrivits som en mix mellan Pinot Blanc från Alsace, Sauvignon Blanc och Viognier.