Voskehat

Druvor

Voskehat

Voskehat, ”den gyllene druvan”, är den främsta gröna druvan för vinproduktion i Armenien.

 

Druvan ger förhållandevis höga volymer av druvor per ranka. Den är också tålig mot både frost och mögel.

Voskehat började odlats lokalt för över 3 500 år sedan i närheten av byn Ashtarak som ligger i området Aragatsotn, en dryg halvtimmes bilfärd nordväst om huvudstaden Jerevan.

Gamla kärnor från Voskehat-druvor har hittats i amforor från 900-talet som upptäcktes i utgrävningar av Teishebaini-fortet som ligger i östra utkanten av Jerevan.

Voskehat karta

Plats

Nu odlas den i flera delar av landet, främst i Vayots Dzor i sydöstra Armenien men såklart också i sitt ursprungsområde i Arigatsotn och Armavir. Vissa rankor är idag över 150 år gamla och bär fortfarande frukt.

Färg

Själva druvan är ljust grön och vinerna som den producerar har generellt en ljust gyllengul färg.

Doft

Viner gjorda på Voskehat är aromatiska och man hittar ofta dofter av päron, melon, kvitten, äpplen, persika, aprikos, citrus, exotisk frukt såsom kiwi, ananas, och lychee. Ofta hittas även florala aromer av t.ex kaprifol och kamomill. Kryddiga noter kan innehålla muskot och vanilj.

Om vinet har jäst i traditionella amforor (Karas) så utvecklar vinet ofta aromer av honung och bröd.

Ibland används även ekfat för lagring, då utvecklas en krämigare textur och nötighet och vanilj brukar bli framträdande.

Smak

Medel till fyllig kropp med bra syra och ofta friska, komplexa smaker och krämig textur.

Servering

Vinerna passar ofta till magert kött, fågel, fisk och skaldjur.