Välkommen till det Nya Armenien

Nyheter

Ararat at dusk with Yerevan in the foreground

Vi kom precis hem från en fantastisk resa till Armenien. Ett land där det händer mycket inom vin för tillfället. Vi var lite extra nyfikna på en ny generation mindre vinproducenter som hjälper till att bygga upp något nytt, utan att glömma det otroligt långa arvet av att göra vin i regionen.

 

Vårt fokus för vår resa till Armenien denna gång var att träffa en hel del producenter, lösa lite saker kring något så roligt som logistik, och såklart att prova en del nya viner som har poppat upp sedan jag (Stefan) var där i somras. (Sa jag att det hände mycket i Armenien just nu?)

Men först lite bakgrund; Armenien ligger i området där den första vinproduktionen i världen började en gång i tiden för en massa tusen år sedan. De äldsta utgrävningarna i världen av organiserad vinproduktion hittades 2011 i en grotta belägen nära byn Areni som ligger i Vayots Dzor, Armenien. Fynden där är ca 6100 år gamla, men det har säkert gjorts vin i området långt innan dess. (Utgrävningen visade på produktion i större skala.)

Areni är också en inhemsk druvsort från just detta område, och vi kommer såklart att ta in viner gjorda på denna druva. Viner av druvan Areni har liknats med Pinot Noir, men vi håller inte riktigt med eftersom den bland annat har en lite annan struktur och är kanske lite kryddigare. Våra tankar dras oftare till Etna och Nerello Mascalese, men igen så är Areni en helt egen grej såklart. Den tillhör dock gruppen druvor som ofta har doft och smak av röda bär och inte är blytunga i koncentration.

Guillem in Areni

Hur vi tänkte kring valet av producenter var att hitta vinmakare som på riktigt bryr sig om sitt vin i första hand. Vi valde därför bort de större aktörerna som gör sina viner i ”fabriker” direkt.

Vi gjorde också ett medvetet val att introducera endast fyra producenter till en början med totalt sex olika viner. Det är vad vi nu skickar till Sverige som första frakt. Ett skitcoolt orangevin från Khme. Två viner från AreWine som gör löjligt bra naturviner som är naturvins-hardcore på riktigt. Ett löjligt klunkigt vin på den lokala druvan Karmrahyut. Och till sist två viner på druvan Areni som är mer klassiska i sin stil. En på ståltank för att framhäva främst druvans karaktär, och en som är lagrad på ek.

Dessa sex viner kommer ni inom kort kunna beställa via beställningssortiment på Systembolaget, eller om ni är en restaurang eller vinbar så säg bara till så kommer vi springande med en låda.

Vi passade även på att ha en avslappnad mingel-middag hos en vän (Klas – the Armenian Wine Ambassador) som jobbar på Svenska Ambassaden där vi bjöd in att dussintal vinmakare som alla hade med sig viner och till och med lite tankprover från pågående projekt. Vi har en massa spännande producenter och viner på lut efter detta första lass vi får upp. Ni behöver inte vara lugna…

Inom kort kommer vi också att anordna vinprovningar med de viner vi tar upp från Armenien. Vi börjar i Stockholm, men vi har lite hookups i t.ex Linköping också. Vill ni att vi kommer till er och håller en provning och berättar med om de nya vinerna som dyker upp från Armenien, skicka oss bara ett meddelande så styr vi upp något. Skulle vara löjligt kul att göra en på varenda ort i Sverige såklart.

Areni Village

Vinerna som snart kommer till Sverige

AreWine, Arev

AreWine, Arev

Klunkingt naturvin på vita druvor med skalkontakt (orangevin).

AreWine, Tun

AreWine, Tun

Rött naturvin på den lokala druvan Areni.

Shoror, Areni Classic

Shoror, Classic

Ett rött vin på druvan Areni med väldigt tydligt druvtypiska karaktärer.

Shoror, Areni Reserve

Shoror, Reserve

Ett rött vin på druvan Areni med väldigt tydligt druvtypiska karaktärer, men detta är lagrat 12 månader på ekfat gjorda på lokal ek.

Khme, 2021 - orange wine from Artsakh

Khme

Högkvalitativt orangevin från Artsakh med en av de skönaste etiketterna vi har sett.

Bambakashat, Karmrahyut

Bambakashat, Karmrahyut

Ett av de mest klunkkiga naturviner vi har smakat. Typ svartvinbärssaft med vinkaraktär. Vi kan inte tänka oss ett bättre pizzavin.

Vin i Armenien

En video producerad av The Vine and Wine Foundation of Armenia